Action og enda mer Action

Action i denne sammenhengen bør alltid skrives med stor A. For det som kjennetegner den genren er at det skjer noe hele tiden. Slik har det alltid vært og selv når man kombinerer Action med andre genre, som Action-romantikk, Action-komedie eller annet, så sitter man igjen med en følelse at her har det vært brennende biler, bil jakt eller jakt til fots, skyting eller slåss og lignende. Har man ikke opplevd dette så vil ikke jeg si at dette er en action film.

90-tallets blod vs. 20-tallets blod

Jeg mener at det er en klar forskjell mellom blod og gørr på 90-tallet og det som kom etter. Med blod og gørr mener jeg selvsagt alt som følger med kamp scener og action scener.

Det er mange måter man kan lage scener som involverer kamp, blod og død. Det som preger filmer laget etter begynnelsen på 20-tallet er at fremstillingen blir mer og mer klinisk.

På 90-tallet så var disse scenene preget av mer menneskelighet, på godt og vondt. Man så blodspruten og man så armer som ble revet av og annet. Men det var vist på en helt annen måte, med varme og innlevelse hvor merkelig den enn kan høres.

Men se Lethal Weapon og så se Need for Speed, så vil du se forskjellen. Det er også mange andre filmer som kan vise forskjellen.

Var det bedre før?

Spørsmålet er da om Actionfilmer var bedre før. Jeg mener at det var flere filmer som var bra før, sammenlignet med nå. Nå er det noen få filmer som kommer virkelig utmerker seg, mens før var det mange filmer som utmerket seg.

Hva jeg mener med dette er at det er få filmer laget på 20-tallet som jeg kan se flere ganger. De gjør ikke et så godt inntrykk at man faktisk ønsker å se dem flere ganger, selv om de kan være morsom å se første gangen.

Masseproduksjon

Jeg mener at mye av problemet til disse filmene er at de masseproduseres. De blir laget så raskt at man klarer ikke å få frem særpreget. I mange filmer så er det også et sterkt fokus på spesial effekter.

Spesial effekter som drager, utenomjordiske vesener og annet er selvsagt spennende, men det blir litt for glatt.
Ser man på serien ”Aliens” og sammenligner den med for.eks. War of the Worlds eller Matrix, så er det ”Aliens” som kommer best ut.

Sjekk listene på nettsidene

Det er mange nettsider som rangerer filmer i forskjellige genre. Det som er spesielt å merke seg er hvor få ”moderne” filmer som kommer høyt på listen. De aller fleste filmene som gjør det bra, er fra tidsperioden 1980 til 1999.

Dette gjelder alle genre og er en indikasjon på at masseproduksjon ikke alltid er den beste løsningen. At så mange, over flere genre, setter de eldste filmene øverst burde gi noen klare signaler til filmskaperne.

Men man kan alltids spørre seg selv om hvem det er som lager disse listene. Snakker vi her om godt voksne eller er det snakk om alle aldre? For snakker man fortrinnsvis om godt voksne, kan man diskutere om det er nostalgi som er avgjørende eller om det er kvaliteten på filmene.